Chromebook laptop wint aan populairiteit in Nederland


Chromebook laptop wint aan populairiteit in Nederland

Google\’s Chromebook wordt in toenemende mate bekender in Nederland. In de Verenigde Staten is ongeveer 25 procent van de laptops een Chromebook, terwijl dat in Europa momenteel 1 procent is. Maar de Chromebook is steeds gewilder. Deskundigen gaan er van uit dat het aandeel van Chromebooks in Europe komend jaar wel kan stijgen tot 10 procent. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest verlangde gadgets bij de Nederlandse man. Waarom groeit de populariteit van deze Google laptop op deze wijze?

Chromebook kopen – waar op beoordelen?

Bij een Chromebook is het niet veel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de diverse leveranciers. De voorkeur zal afhangen van wat men zelf belangrijk vindt. Je zult moeten kiezen uit diverse opties. Er is een aantal factoren die de keuze bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm en uiterlijk, opslag en aansluitingen en accuduur.

De prijs weegt zonder meer mee in de keuze voor een Chromebook. Belangrijke prestatie bepalende factoren zijn o.a. het type processor, en het maximale interne geheugen. eigenschappen die bepalend zijn voor het uiterlijk van de laptop, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel tot slot de hoeveelheid vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen.

Google applicaties

Op een Chromebook vind je vrijwel alle software die je op een desktop ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets verwerken of slide-shows ontwikkelen. Google heeft voor elk doel een eigen applicatie ontwikkeld: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Verder heeft Google onder meer Hangouts en Google Play Music (de iTunes van Google). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps.

Bedenk wel: Op enige uitzondering na, is het uitsluitend mogelijk webgebaseerde applicaties via de ingebouwde webbrowser Google Chrome te runnen op de Chromebook. De toepassingen staan online, terwijl de opslag plaats vindt op de interne hard disk (SSD) – als ook online. De koper die een Chromebook koopt, krijgt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslagruimte bij Google- vergelijkbaar met de dienst van Dropbox. In de online opslag kan men bestanden bewaren en deze delen met collega\’s.

Behalve Google\’s applicaties, neemt ook het aantal toe van applicaties van anderen. Je hebt de keuze uit de programma\’s in Google\’s Web Store. Traditionele toepassingen bekend van de PC kennen vrijwel allemaal tegenwoordig een online variant. Grafische bewerkingen kunnen bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een tegenhanger van Photoshop.

Op een Chromebook is op deze manier bijna alle programmatuur die ook op een normale computer te verkrijgen is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee men los van internet kan werken.

Chromebook voordelen

Laptop voor iedereen? De Chromebook is echt vernieuwend. Hij wordt wel eens de laptop voor iedereen bestempeld. Maar waaromzou ik een Chromebook kopen? De geinteresseerde is uiteraard op zoek naar een laptop waar hij een tijd mee vooruit kan. Een belangrijke reden is dat de Chromebook zo eenvoudig te gebruiken is. En omdat deze zo goedkoop is – veel lager geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel eenvoudig; er is geen leercurve, veel is direct duidelijk. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Kortom: de populariteit van de Chromebook zal de komende tijd ook in Nederland toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.