Tips om een huis te kopen

Tips om een huis te kopen

Eens moet of wil je eens ergens anders wonen. Kortom: Je wilt verhuizen naar een andere woning – hoe pak je dat aan? Om je op weg te helpen, hierbij enkele tips voor het vinden van een nieuwe woning.

Overweeg een aankoopmakelaar in te huren voor het zoeken. Een makelaar kent de lokale markt vaak uitstekend. Hij weet goed welke buurten geschikt zijn. Kennis van de markt kan je veel tijd schelen bij het zoeken en bezoeken van woningen.

Je hebt gevonden wat je bevalt, maar nu moet je de woning nog kopen. Het doen van een bieding op een woning is altijd spannend. Het gaat om veel geld. Je kent de verkopers niet. Er is een groot aantal zaken om onzeker over te zijn. Overweeg een lokale aankoopmakelaar in te schakelen voor het doen van een bod op een huis. De lokale makelaar weet wat soortgelijke huizen in de omgeving mogen kosten. Hij kan zien uit ervaring wat er nog aan de woning moet gebeuren. En hij kan onderhandelen. En een makelaar laat zich niet snel meeslepen door emotie.

Hoe vind je een woning? De manier waarop je een huis vindt ligt voor de hand: kijk op Funda. Funda is de meeste bekende site met een uitgebreid aanbod van huizen. Op Funda komen woningen van niet-NVM makelaars slechter naar voren. Het kan zo maar zijn dat jouw droomhuis niet op Funda staat. Kijk daarom ook altijd op andere websites. Kijk bijvoorbeeld ook eens op Marktplaats, waar veel particulieren hun woning te koop aanbieden.

Bij het kopen van een huis is het gouden advies: locatie, locatie, locatie! De waarde van een woning wordt grotendeels bepaald door de locatie van de woning. Zelf binnen de plaats kan het enorm verschillen. Dus of je nu huizen zoekt in Amsterdam of Zwolle, de gouden tip is om niet slechts oog te hebben voor de staat van de woning, maar kijk vooral ook naar de locatie. Bedenk dat de woning zelf is aan te passen, maar de omgeving niet.

Wanneer je een makelaar wilt inhuren, vergeet dan niet bij verschillende makelaars om offerte te vragen. Goed onderzoek kan je veel geld schelen. De ene makelaar brengt veel hogere kosten in rekening dan de andere. Als je ook een huis verkoopt, kan het soms voordeel opleveren door dezelfde makelaar te kiezen voor koop en verkoop.

Veel succes met het vinden van jouw huis!