Wat zijn koortslippen?


Wat zijn koortslippen?

Heeft u ook last van koortslippen? Tijdens een koortslip ontstaan kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes. Er is sprake van een branderig gevoel waar deze blaasjes verschijnen. Na enkele dagen barsten deze blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, kin en de schouders of dijbeen kan dergelijke blaasjes vertonen. Het wassen na een aanraking van de blaasjes is noodzakelijk om ontsteking te ontlopen. Een koortslip komt dikwijls met enige regelmaat terug, en dan vaak op dezelfde plek.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Vragen waar mensen met een mogelijke koortslip mee te maken krijgen. Sinds kort geeft koortslippen.info (de koortslip website) antwoorden op vragen over koortslippen.

Baby en koortslip

Een combinatie van een volwassene met een koortslip en een baby is erg gevaarlijk. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans lopen op het krijgen van een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie krijgen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid wijzen op een mogelijke besmetting met het Herpes simplexvirus. Om besmetting te voorkomen kunnen koortslipdragers tijdens de koortslip beter niet nauw contact hebben met de baby. Verder is het aan te raden om de handen heel goed schoon te houden en een mondkapje te dragen.

Koortslip voorkomen

Een manier om een koortslip te voorkomen, is de oorzaken van de koortslippen weg te nemen. Koortslip voorkomen door lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken. Daarnaast is een goede weerstand aan te raden om een koortslip te voorkomen. Dat betekent: gezond eten, voldoende bewegen en genoeg rust nemen. Gebruik handdoeken en voorwerpen uitsluitend voor uzelf, en niet samen met een ander.